Ohjelman koordinoinnista vastaavat yhdessä Raha-automaattiyhdistys ja Lastensuojelun Keskusliitto.
Ohjelman koordinointi
RAY:n avustusosasto vastaa ohjelmaan valittavien toimintojen ja projektien avustuspäätösten valmistelusta ja muista avustusten käyttöön, maksatukseen, valvontaan ja seurantaan liittyvistä asioista. Lisäksi RAY toteuttaa ohjelmateemaan liittyvää kansalaisviestintää.
Ohjelman toiminnallisesta koordinoinnista vastaa Lastensuojelun Keskusliitto. Lastensuojelun Keskusliiton tehtävänä on tukea ohjelmaan valittavien projektien toimintaa ja lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia edistävien käytäntöjen juurruttamista sekä edistää lapsinäkökulman huomioon ottamista laajemmin. Lisäksi LSKL ylläpitää projektitoimijoiden verkostoa, luo kumppanuuksia, tukee hanke- ja ohjelmaviestintää ja toteuttaa asiakastason vaikutuksiin liittyvää tutkimusta.
Projekti- ja toimintokohtainen kehittämistyön tuki
Kehittämistyön tuki on räätälöity yksilöllisesti huomioiden kunkin projektin erityistarpeet. Kehittämistyön tuki rakentuu kunkin projektin tavoitteista, jonka ohella tuella varmistetaan ohjelman tavoitteisiin sitoutuminen sekä toteutetaan yhteistä suunnitelmaa ja rakennetta.
Kehittämistoiminnan verkostoiminen
Sisäisen verkostoimisen tavoitteena on kehittää ja vahvistaa ohjelman projektien keskinäistä kehittämistyötä ja yhteistyötä. Sisäisen verkostoimisen keskeisin toimintamuoto ovat verkostotapaamiset.
Osaamisen vahvistaminen
Ohjelma järjestää kehittämistyötä tukevia koulutuksia. Niiden avulla pyritään edistämään projektien tiedon vahvistumista ja tiedon kulkua, yhteistyötä, verkostoitumista sekä näkyvyyttä. Lisäksi ohjelma voi järjestää laajempia seminaareja, yleisötilaisuuksia ja messutapahtumia, joissa ohjelmaan kuuluvat projektit voivat olla mukana.
Viestintä
Projektit saavat ohjelmalta viestinnällistä tukea. Emma & Elias -avustusohjelmaan liittyvä viestintä tekee ohjelmasta näkyvän sekä tukee järjestöjä ja projekteja yksilöllisesti niiden omien tavoitteiden saavuttamisessa.
Viestinnällä pyritään lisäämään myös kiinnostusta järjestöjen toimintaan sekä tuomaan lapsiperheiden asioita näkyväksi laajemmin. Viestinnällä parannetaan myös projektien välistä yhteydenpitoa ja luodaan sitä kautta uutta synergiaa.
Arviointi
Ohjelman arvioinnista vastaa RAY:n avustusosaston seurantatiimi. Arvioinnin avulla pyritään nostamaan esille avustuskohteiden toimintaan liittyviä kehittämistarpeita, jotta toiminta vastaisi mahdollisimman hyvin kohderyhmien tarpeisiin sekä toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin.
Arvioinnin toinen keskeinen tavoite on tuottaa tietoa ohjelmalla aikaansaaduista tuloksista ja vaikutuksista. Tuloksilla ja vaikutuksilla tarkoitetaan niitä asioita ja kehitystä, jota ohjelmalla saadaan aikaiseksi.
Tutkimus
Lastensuojelun Keskusliitto tuottaa tutkimus- ja arviointitietoa yksilötason tuloksista ja vaikutuksista, joita ohjelmalla sekä siihen kuuluvilla yksittäisillä projekteilla saadaan aikaiseksi.
Lastensuojelun Keskusliitossa työskentelee päätoiminen tutkija, jonka tehtävänä on kerätä ja analysoida aineistoa mm. seuraaviin kysymyksiin liittyen: Missä määrin lasten ja lapsiperheiden tarpeet on kyetty huomioimaan toimenpiteissä? Mitä hyötyä ja kenelle ohjelmasta ja siihen kuuluvista yksittäisistä projekteista on ollut? Mitä hyötyä lapset ja lapsiperheet kokevat saaneensa omaan arkeen?