Väsynyttä vanhemmuutta?
Moni vanhemmista törmää synnytyksestä toivuttuaan omaa jaksamista ja parisuhdetta rasittavaan väsymykseen ja univelkaan. Vauvojen luontainen kyky rauhoittua, nukahtaa ja nukkua yhtäjaksoisesti on hyvin vaihteleva. Siitä huolimatta myös vanhemmat voivat helpottaa omaa ja kumppanin väsymystä monin pienin keinoin.
Kun pienet murusemme ja ilopillerimme karjahtelevat vuorokauden pimeinä hetkinä nälkäänsä tai tarvetta läheisyyteen, vastaamme aina enemmän tai vähemmän kärsivällisesti. Tarjoamme rintaa, vaihdamme vaippaa ja hyssyttelemme, jotta lapsemme voisivat jatkaa unia. Oma väsymyksemme kasaantuu ja näyttäytyy vaikkapa kykenemättömyytenä syödä säännöllisesti tai valita arkivaatetus. Päivä vietetään villapaidassa, joka sattuu tipahtamaan vaatekaapista sitä avattaessa. Myös vastaukset kumppanin ystävälliseen ”miten meni päivä?” lyhenevät konsonanttisopaksi ”mhhrgg”.
Tässä kootusti joitakin arkea helpottavia vinkkejä vanhemmille:
1. Hoitakaa vauvaa öisin vuorotellen. Molemmat vanhemmat tarvitsevat yhtäjaksoisia yöunia, sekä työssäkäyvä että kotona vauvaa hoitava vanhempi.
2. Sopikaa aikuisten päiväuniajoista viikonloppuisin.
3. Harjoitelkaa äidinmaidon pumppaamista ja maidon syöttämistä pullosta tai hörpyttämällä.Tämä helpottaa kumppanin mukaan ottamista syöttöihin.
4. Toinen vanhemmista voi aloittaa yöunet esim. jo klo 19:00 ja vahdinvaihto tapahtuu esim. klo 01:00. Näin molemmat vanhemmista saavat yhtäjaksoiset ja pidemmät unet.
5. Harjoitelkaa käyttämään korvatulppia ja nukkumaan toisinaan eri huoneissa.
6. Kysykää ystäviltä, voisiko heidän luonaan joskus nukkua yhdestä kahteen yötä. Imettävä äitikin voi yöpyä toisaalla, jos vauva syö äidinmaitoa pullosta. Näin vauva voi jäädä isän kanssa kotiin ja äiti saa lepohetken.
7. Harjoittele imettämistä makuuasennossa, hämärässä tai pimeässä huoneessa, jotta voit levätä imettäessäsi.
8. Varatkaa aikaa vanhempien keskinäiselle keskustelutuokiolle vaikkapa kerran viikossa. Kertokaa 10 min ajan omista tuntemuksista ja toiveista toisen kuunnellessa. Vaihtakaa vuoroa.
9. Anna vauva jo ensimmäisten kuukausien aikana 2 tunniksi sukulaisille tai ystäville hoitoon. Käykää syömässä, kävelyllä tai saunomassa ilman vauvaa.
10. Viettäkää kerran vuodessa 1-2 yötä ilman vauvaa ja keskittykää parisuhteeseen ja läheisyyteen, ajatusten vaihtoon ja rentoutumiseen.
Väestöliiton verkkopalvelu Perheaikaa.fi tarjoaa vanhemmille tukea ja vinkkejä mm. vauvan univalverytmin tukemiseen sekä parisuhteen hoitamiseen vauva-arjen keskellä. Reaaliaikaiset chatit, nettiluennot ja laaja videokirjasto tarjoavat vanhemmille mahdollisuuden olla kontaktissa vertaisiin sekä ammattilaisiin.
Tervetuloa keskustelemaan!
Kirjoittaja Juulia Ukkonen on projektikoordinaattori Väestöliiton Perheaikaa.fi -hankkeessa
Twiittaa
Kommentit
näpsäköitä neuvoja. kahden vanhemman perheille. arvokasta olisi jos jostain löytyisi kootusti apuja, niksejä ja neuvoja kokonaan yhden vanhemman perheille!
Kirjoittaja: katri
Aika: 22.01.2013
Hei Katri!
Kiitos kommentista, joka olikin erittäin paikallaan. Perheaikaa.fi -verkkopalvelusta löytyy paljon sisältöä, kuten videoita, artikkeleita ym., joissa otetaan huomioon myös yhden vanhemman perheet. Ehkäpä blogikirjoituskin saa jatko-osan
Mukavaa lopputalvea!
Kirjoittaja: Emma & Elias
Aika: 23.01.2013
Kommentoi: