#poikienpuolesta
Pojat ovat vahvoja ja kyllä ne pärjäävät! Kunhan pysyvät pahanteosta pois niin kyllä se siitä. Pojat on poikia. Eihän pojat itke! Lopeta nyt tuo pillittäminen. Mene vaikka tekemään puuhommia, niin siinäpä sitä karaistuu. Kyllä armeija viimeistään tuosta miehen tekee.
Entäpä jos ei teekään?
Jos elämä on heitellyt jo armeijaikään mennessä heitellyt sen verran sivuraiteille, että armeijaan meno tai siellä pärjääminen ei enää onnistukaan. Entä jos kiinnostus esimerkiksi koulunkäyntiin lopahtaakin ennen kuin mieheksi kasvava ehtii miehistyä.Viime aikoina on kirjoitettu, että lasten ja eritoten poikien kiinnostus koulua kohtaan loppuu useammin jo alaluokilla. Karkeasti arvioiden poikia on erityisopetuksen piirissä tuplamäärä tyttöihin verrattuna. Tässä on kyse poikien tulevaisuudesta.
Tutkimukset kertovat, että poikia kohdellaan eri tavoin jo vauvasta lähtien. Jopa päiväkotien maailmassa on nähtävissä miten tyttöjä käsitellään pehmeämmin, puhutellaan pidemmin lausein ja pojat saavat osakseen enemmän negatiivista huomiota. Tavoitteena ei ole arvostella ammattitaitoisia varhaiskasvattajia, sillä puolella ollaan paljon pidemmällä sukupuolisensitiivisessä ajattelussa kuin muualla. Mutta tämä sukupuolirajoittunut lasten käsitteleminen tuntuu olevan toki opittua, ja myös jollakin tasolla myötäsyntyistä.
Vaikka yksilökeskeisyys yhteiskunnassa ei ole aina hyvä asia, niin sukupuolten kohtelun kohdalla jokainen lapsi tulee huomioida ensin yksilönä, vasta sitten tyttönä tai poikana.
Entäpä jos pojan olisikin annettu pillittää, olisiko hän oppinut avoimesti myös sanottamaan tunteitaan niitä sisälleen patoamatta? Suomessa tänäkin päivänä miesten tekemät itsemurhat ovat kolme kertaa yleisempiä naisiin verrattuna.
Entäpä jos poika ei pysykään pois pahanteosta ja tie sen kun levenee? Maamme vankiloissa miesten osuus vangeista on ollut jo pitkään 95 % luokkaa. Vain joka viides asunnoton on nainen. Numerot lapsuuden ja nuoruuden syrjäytymisen hintalapussa ovat suuret.
Japanissa vietetään kansallista juhlapäivää toukokuun 5. päivä. Päivän nimi on Tango no Sekku, poikien päivä. Päivän tunnusmerkkinä on koikarppi. Tämän kyseisen kalan historia ja symboliikka kiehtoo myös monia poikia. Kiinalaisen legendan mukaan koikarppi ui vesiputousta ylöspäin ja päästessään putouksen huipulle, niin kutsutulle lohikäärmeen portille, se muuttuu itse lohikäärmeeksi. Jos koi jää kesken kiipeämisen ihmisen saaliiksi, se makaa leikkuulaudalla odottaen veistä värähtämättäkään kuin samurai kohdatessaan miekan.
Tämän tarinan vuoksi koikarpista on muodostunut tavoitteen sekä etenemisen symboli, se kuvastaa voimaa, periksiantamattomuutta sekä rohkeutta. Koikarppia pidetään maskuliinisuuden ja perheen symbolina, sininen koi kuvaa poikaa ja sana Koi japaniksi tarkoittaa rakkautta ja hellyyttä. Aika upea paketti!
Tästä syystä mekin vietimme poikien päivää. Juhlistimme päivää pienin tapahtumin ja ennen kaikkea halusimme levittää ilosanomaa #poikienpuolesta. Kampanjan avulla halusimme myös herättää keskustelua poikien asemasta ja arjesta, jossa he elävät. Toivoaksemme kampanja saa myös miehet heräämään toimintaan aktiivisemmin.
Useat miehet puuhastelevat jo esimerkiksi urheiluseuroissa, mutta myös yksinäiset, hiljaiset, tsempparia kaipaavat, harrastusta etsivät, juttukaveria kaipaavat pojat tarvitsevat ”ylimääräisen” turvallisen miehen rinnalleen. Siksi Luotolan Nuoret ry:ssä on Isosisko ja Isoveli -toimintaa ja muualla Suomessa muun muassa Mieskaveritoimintaa.
Mies, onko sinulla aikaa muutama tunti kuukaudessa? Ala aikuiskaveriksi!
Kirjoittaja Matti Virtasalo on Isosisko ja Isoveli -toiminnan projektivastaava.
Twiittaa
Kommentit
Kommentoi: