Parempi kuin Ollila?
Oletko isä tai aiotko isäksi? Onko yleensäkin tapanasi katsoa tulevaisuuteen – ennakoitko tulevaa? Mietitkö esimerkiksi mihin kannattaa panna rahojaan? Haluatko tehdä asioita joista seuraa hyvää? Vihaatko mokaamista? Jos vastauksesi ovat ”kyllä”-tyyppisiä, sinun kannattaa lukea tämä juttu.
Kerron seuraavassa ilmaisena sisäpiiritietona kaikille ajatteleville miehille tärkeän sijoituskohteen: isyys on miehelle pitkän päälle kaikkein tuottoisin ja varmin sijoitus.
Tuoreena tai tulevana isänä sinun kannattaa käyttää kaikki 54 isyysvapaapäivää, puolet muustakin vanhempainvapaasta ja samoin se kiistelty hallituksen esittämä hoitovapaan puolikas. Isyyteen kannattaa ehdottomasti satsata myös perhevapaiden jälkeen: vähintään kolme iltaa viikossa lapsen ehdoilla ja viikonloppuna ainakin yksi kokonainen päivä.
Voit tehdä lapsen kanssa ihan mitä tahansa, kunhan olet aidosti läsnä ja teillä on mukavaa. Huomaat kyllä että yhteinen touhu saa koko ajan uusia muotoja ja ikävuodet 12–16 voivat olla aika haasteellisiakin sinulle. Mutta tämä kaikki kannattaa ja tuotto on todella hyvä. Lapsesi iloisesta ilmeestä ja sydämeen asti käyvistä haleista voit päätellä, että näistä sijoituksista saa myös osinkoa kaiken aikaa.
Olet ehkä kuullut puhuttavan, että miehille ei anneta samoja mahdollisuuksia sijoittaa omaan isyyteensä kuin naisille äitiyteensä. Annetaan myös ymmärtää, että on jotenkin luontevampaa että äiti käyttää kaikki vapaat. Jotkut asiantuntijatkin saattavat verhotusti puhua äidin luonnollisesta etuoikeudesta ja suuremmasta tärkeydestä lapselle. Älä anna näiden seikkojen häiritä sijoitussuunnitteluasi, sillä vanhemmuudessa ei ole etuoikeutettuja osakkeita. Viime kädessä vain sinun rajoittuneisuutesi eli sinä itse olet paremman tulevaisuutesi suurin este.
Minkälainen tuotto on sitten isyyteen sijoittamisella? Aloitetaan sinusta itsestäsi. Tutkittaessa isyyteensä sijoittaneita miehiä, myönteisiä vaikutuksia on todettu psyykkisessä ja fyysisessä terveydessä, sosiaalisessa elämässä ja ihmissuhteissa, perhe- ja sukukeskeisyydessä sekä työelämäsuhteissa. He ovat muita miehiä terveempiä ja tasapainoisempia.
Ennen muuta tällainen isyys on antanut heidän elämälleen sisältöä ja merkitystä. Arvokkaalta tuntuvan elämän. Tämä on huikea optio monenlaiseen hyvään. Esimerkiksi isyyssijoittajilla on vähemmän tupakkaan, päihteisiin ja vaarallisiin harrastuksiin liittyvää riskikäyttäytymistä. He ovat myös laajentaneet lastensa kautta sosiaalista verkostoaan ja he pitävät yhteyttä sukulaisiinsa.
Ja pieni yllätys: he osoittavat tavallista suurempaa mielenkiintoa työuraansa ja sen tulevaisuutta kohtaan. Pitkän päälle perhevapaitaan paljon käyttänyt isä onkin monesti työnantajalleen uskollisempi, sitoutuneempi ja luotettavampi työntekijä kuin poikamieskollegansa
Lapsen kannalta isyyteesi sijoittaminen merkitsee samaa kuin antaisit linnulle siivet. Läheinen, lämmin ja hoivaava isä kannattelee lapsen monien karikkojen ja miinojen yli hyvään aikuisuuteen. Sijoitustuotot ovat tässä valtavia. Tällaisten isien lapset erottuvat erityisesti sosiaalisuutensa ja ihmissuhdetaitojensa puolesta – he osaavat elää ihmisiksi. He pärjäävät koulussa ja koulun ulkopuolella. He sietävät paremmin stressiä, kykenevät empaattisuuteen ja heillä on vahvempi itsetunto. Tästä syystä he ovat myös vähemmän aggressiivisia, masentuneita tai neuroottisia. Aikuisena heille muodostuu todennäköisemmin ehjä työura ja hyvä parisuhde. He ovat aikanaan myös muita valmiimpia omaan vanhemmuuteensa. Ei tarvinne eritellä tarkemmin, mitä rahallista hyötyä tällaisista lapsista on yhteiskunnalle – sen lisäksi mitä iloa ja helpotusta tästä on vanhemmille.
Sijoituksesi omaan isyyteesi nostaa merkittävästi myös äidin osakkeiden arvoa. Tutkimusten mukaan perheessä läsnä oleva isä vaikuttaa myönteisesti äidin hyvinvointiin ja hänen vanhemmuutensa laatuun. Osallistuvien isien perheissä äidit suhtautuvat itseensä positiivisemmin ja lapsiinsa sensitiivisemmin. Heillä on pienempi riski synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja he myös toipuvat siitä nopeammin.
Tällaisella isällä on lisäksi myönteinen vaikutus äidin ja lapsen välisen kiintymyssuhteen muodostumiseen.
Hälventäköön tämä tieto joidenkin tahojen pelkoja siitä, että ”liiallinen” isän osallistuminen lapsen varhaishoitoon saattaisi häiritä tätä herkkää suhdetta. Mainittakoon vielä, että isyyteensä sijoittavalla isällä on kannustava vaikutus äidin työuran ja tulotason tulevaan kehitykseen.
Isyyteesi sijoittamisessa on kyse täydellisestä ”win-win”-tilanteesta. Kaikki voittavat: sinä itse, lapset, puoliso, perhe kokonaisuutena – ja vielä yhteiskuntakin. Jos isyys olisi yrityksenä listattuna pörssissä, sille olisi jo moneen kertaan laskettu ruhtinaalliset voitot ja osakkeiden hinta olisi pilvissä.
Mutta olisiko joku niin hölmö, että jättäisi isyysosakkeensa käyttämättä tai möisi ne ennen aikojaan? Ikävä kyllä, olen kohdannut useita itseään soimaavia isiä, jotka olivat liian löyhin perustein tai tarkemmin miettimättä jättäytyneet pois oman perheensä arjesta – kotielämän ulkokehälle. Kiihkeä työelämä, koukuttanut harrastus tai huumaava Suuri Elämä oli loitontanut heidät Pienestä Elämästä lasten kanssa kotona. Vastaavasti en ole tavannut yhtään sellaista lapsiinsa satsannutta isää, joka jälkeenpäin olisi sadatellut ”hukkaan heitettyjä vuosia” tai joka olisi harmitellut käyttämättä jääneitä työtilaisuuksia.
Talouselämän, politiikan ja kulttuurin arvostettujen suurmiesten elämäkerroista voimme ehkä hiukan kadehtien lukea, kuinka ylivertainen mies elää ja toimii. Kuitenkin yhdessä asiassa heistä useimmat myöntävät auliisti ison mokansa.
He kaikki kertovat sen suunnilleen seuraavasti: ”En ollut ehkä huono isä, mutta lapsilleni minulla oli liian vähän aikaa silloin kun he olivat pieniä ja olisivat tarvinneet minua – ja tätä kadun”.
Ajattele kuinka yksinkertaista on olla tässä Ollilaa tai Herliniä parempi sijoittaja.
Jouko Huttunen,
vanhempi isä ja isyystutkija.
Twiittaa
Kommentit
Kommentoi: